CBSE – 10th Standard Science

Rs. 499.00

Class 10 Question Bank Chapter 14 – Sources of Energy

Qus 1. Write an example of conversion of energy?

Ans. When we drop a plate from a height, the potential energy of the plate is converted mostly to sound energy when it hits the ground.

Qus 2. In ancient times what was the most common source of heat energy?

Ans. In ancient times, wood was the most common source of heat energy.

Qus 3. Why should be conserve fossil-fuels?

Ans. The fossil fuels are non-renewable sources of energy, so we need to conserve them.

Qus 4. What are the disadvantages of burning fossil-fuels?

Ans. Burning fossil fuels causes air pollution which leads to acid rain and greenhouse gases are affected.

Qus 5. What is the purpose of thermal power plants ?
Ans. Thermal power plant is used since fuel is burnt to produce heat energy which is converted into electrical energy.

Qus 6. What is Bio-Mass?

Ans. The large live-stock population in India assures a steady source of fuel, since these fuels are plant and animal products, the source of these fuels is said to be bio-mass. 

Qus 7. What is gobar-gas?

Ans. Cow-dung from  various plant materials like the residue after harvesting the crops, vegetable waste and sewage are decomposed in the absence of oxygen to give bio-gas and starting material is mainly cow-dung, which is popularly known as ‘gobar-gas.

 

Qus 8. Explain the process of generating electricity through windmill?

Ans. To generate electricity, the rotatory motion of the windmill is used to turn the turbine of the electric generator, the output of a single windmill is quite small and cannot be used for commercial purposes.

 

Qus 9. Which country is called ‘The country of winds’?

Ans. Denmark is called the country of ‘winds’

 

Q10. What is known as solar constant?

Ans. The solar energy reaching unit area at outer edge of the earth’s atmosphere exposed perpendicularly to the rays of the Sun at the average distance between the Sun and earth is known as the solar constant.

Qus 11. What is the main advantage of solar cells?

Ans. The main advantages associated with solar cells are that they have no moving parts, require little maintenance and work quite satisfactorily without the use of any focusing device.

 

Qus 12. What is used for making solar cells?

Ans. Silicon is used for making solar cells.

 

Qus 13. How is Tidal energy harnessed?

Ans. Tidal energy is harnessed by constructing a dam across a narrow opening to the sea. A turbine fixed at the opening of the dam converts tidal energy to electricity.

 

Qus 14. What are ‘Hot spots’?

Ans. Due to geological changes, molten rocks formed in the deeper hot regions of earth’s crust are pushed upward and trapped in certain regions which are called ‘hot spots’.

Qus 15. What are hot springs?

Ans. When underground water comes in contact with the hot spot, steam is generated; sometimes hot water from that region finds outlets at the surface. Such outlets are known as hot springs.

Qus 16. How is nuclear energy generated?

Ans. In a process called nuclear fission, the nucleus of a heavy atom such as uranium, plutonium or thorium, when bombarded with low-energy neutrons, can be split apart into lighter nuclei.

 

Qus 17. What is nuclear fusion?

Ans. All commercial nuclear reactors are based on nuclear fission. But there is another possibility of nuclear energy generation by a safer process called nuclear fusion.

Try these :-

What kind of mirror – concave, convex or plain – would be best suited for use in a solar cooker? Why?

What are the limitations of the energy that can be obtained from the oceans?

 What is geothermal energy?

 What are the advantages of nuclear energy?

Course Curriculum