CBSE – 10th Standard Science

Rs. 499.00

Class 10 Question Bank Chapter 16 – Management of Natural Resources

Qus 1. Explain the meaning of Reduce? With an example

Ans.Reduce means use less. We can save electricity by switching off unnecessary lights and fans.

 

Qus 2. What is Recycle? Give examples

Ans. Recycle means that you collect plastic, paper, glass and metal items and recycle these materials to make required things instead of synthesising or extracting fresh plastic, paper, glass or metal.

Qus 3. What is Reuse?

Ans. Reuse  is even better than recycling because the process of recycling uses some energy. In the ‘reuse’ strategy,we simply use things again and again.

 

Qus 4. Why do we need to use our resources carefully?

Ans. We need to use our resources carefully because these are not unlimited and with the human population increasing at a tremendous rate due to improvement in health-care the demand for all resources is increasing at an exponential rate.

 

Qus 5. Why does The management of natural resources requires a long-term perspective?

Ans. The management of natural resources requires a long-term perspective so that these will last for the generations to come and will not merely be exploited to the hilt for short term gains.

 

Qus 6. What is the basic necessity for all terrestrial forms of life?

Ans. Water is a basic necessity for all terrestrial forms of life.

 

Qus 7. What are kulhs?

Ans. Parts of Himachal Pradesh had evolved a local system of canal irrigation called kulhs over four hundred years ago. The water flowing in the streams was diverted into man-made channels which took this water to numerous villages down the hillside.

 

Qus 8. Why do we seek to build dams?

Ans. Large dams can ensure the storage of adequate water not just for irrigation, but also for generating electricity.

 

Qus 9. What is the main aim of water harvesting?

Ans. The aim of water harvesting is to develop primary resources of land and water, to produce secondary resources of plants and animals for use in a manner which will not cause ecological imbalance.

Qus 10. What is the main advantage of watershed management?

Ans. Watershed management not only increases the production and income of the watershed community, but also mitigates droughts and floods and increases the life of the downstream dam and reservoirs.

Qus 11. What are the important sources of energy?

Ans. Fossil fuels, that is, coal and petroleum are important sources of energy.

Try these :-

  • Find out about the traditional systems of water harvesting/management in your region.
  • Compare the above system with the probable systems in hilly/mountainous areas or plains or plateau regions.
  • Find out the source of water in your region/locality. Is water from this source available to all people living in that area?
  • What changes can you make in your habits to become more environment friendly?
  • What would be the advantages of exploiting resources with short-term aims?
  • How would these advantages differ from the advantages of using a long term perspective in managing our resources?
  • Why do you think there should be equitable distribution of resources?
  • What forces would be working against an equitable distribution of our resources

Course Curriculum