CBSE – 10th Standard Science

Rs. 499.00

Class 10 Question Bank Chapter 3 – Metals and non metals

 

Qus 1. What is Metallic lustre ?

Ans. Metals, in their pure state, have a shining surface. This property is

called metallic lustre.

Qus 2. What is Malleability ?

Ans. The property of changing metals  into thin sheets is called Malleability.

Qus 3.  Which metals are malleable metals  ?

Ans. Gold and Silver are the most malleable metals.

Qus 4. What is Ductility and which is the most ductile metal ?

Ans. The ability of metals to be drawn into thin wires is called ductility. Gold is the most ductile metal.

Qus 5. What happens when metals strike a hard surface?

Ans. When metals strike together on a hard surface, they produce a striking sound which is also called Sonorous metals.

Qus 6. Name some Non-metals ?

Ans. Carbon, sulphur, iodine, oxygen, hydrogen, etc are non-metals,

Qus 7. Which metal exist as solid at room temperature ?

Ans. Mercury is the only metal which  exist as solids at room temperature.

Qus 8. Name some of the Alkali metals ?

Ans. Llithium, sodium, potassium are some of the alkali metals.

Qus 9. What happens when most of the non-metals are dissolved in water ?

Ans.  Most non-metals produce acidic oxides when dissolve in water

Qus 10. What happens when metals like Potassium and Sodium  are kept in open ?

Ans. Metals such as potassium and sodium react so vigorously that they catch fire if kept in the open.

Qus 11. What is Anodising ?

Ans. Anodising is a process of forming a thick oxide layer of Aluminium. This oxide layer can

be dyed easily to give aluminium articles an attractive finish.

Qus 12. What happens when metal react with water ?

Ans. Metals when react with water and produce a metal oxide and hydrogen gas.

Qus 13. What happens when Sodium and Chloride ions are oppositely charged ?

Ans. Sodium and chloride ions, being oppositely charged, attract each other and are held by strong electrostatic forces of attraction.

Qus 14. Why Ionic compounds have high melting and boiling points ?

Ans. Ionic compounds have high melting and boiling points because a considerable amount of energy is required to break the strong inter-ionic attraction.

Qus 15. Which metals are found in free state ?

Ans. Gold, silver, platinum and copper are found in the free state

Qus 16. Which metals are found in combined state ?

Ans. Copper and silver are also found in the combined state.

Qus 18. Explain the term ‘Gangue’ ?

Ans. Ores mined from the earth are usually contaminated with large amounts of impurities such as soil, sand, etc., called Gangue.

Qus 19. Explain the process of ‘Roasting’ ?

Ans. When metal sulphides and carbonates are  converted into metal oxides then the sulphide ores are converted into oxides by heating strongly in the presence of excess air. This process is known as roasting.

Qus 20. What is Calcination ?

Ans. The carbonate ores are changed into oxides by heating strongly in limited air. This process is known as calcination.

Qus 21. Explain the term ‘Corrosion’ ?

Ans. The surface of some metals, such as iron, is corroded when they are exposed to moist air for a long period of time. This phenomenon is known as corrosion.

Qus 22. Explain the method of Galvanisation ?

Ans. Galvanisation is a method of protecting steel and iron from rusting by coating them with a thin layer of zinc.

TRY THESE:-

Q.1 Give an example of a metal which

(i) is a liquid at room temperature.

(ii) can be easily cut with a knife.

(iii) is the best conductor of heat.

(iv) is a poor conductor of heat.

Q.2. Explain the meanings of malleable and ductile.

Q.3. Which gas is produced when dilute hydrochloric acid is added to a

reactive metal? Write the chemical reaction when iron reacts with dil.    H2SO4.

Q.5. What would you observe when zinc is added to a solution of iron(II)

sulphate? Write the chemical reaction that takes place.

Course Curriculum