CBSE – 10th Standard Science

Rs. 499.00

Class 10 Question Bank Chapter 8 – How do Organisms Reproduce?

Qus 1. What is the full form of DNA?

Ans. The full form of DNA is Deoxyribo Nucleic Acid.

Qus 2. Which organisms have whip-like structure and carry out photosynthesis in the presence of light?

Ans. Euglena have a whip-like structure at one end of the cell.

Qus 3. How is reproduction  achieved from a single cell type, if the organism itself consists of many cell types?

Ans. There must be a single cell type in the organism that is capable of growing, proliferating and making other cell types under the right circumstances.

Qus 4. Which organisms can be cut into any number of pieces?

Ans. Hydra and Planaria can be cut into any number of pieces .

Qus 5. Explain the meaning of Regeneration?

Ans. When an organisms is cut into any number of pieces and each number of pieces grows into a complete organism. This is known as regeneration.

Qus 6. What is the advantage of vegetative propagation?

Ans. Advantage of vegetative propagation is that all plants produced are genetically similar enough to the parent plant to have all its characteristics.

Qus 7. What do you mean by tissue culture?

Ans. In tissue culture, new plants are grown by removing tissue or separating cells from the growing tip of a plant.

Qus 8. What is asexual reproduction?

Ans. All the modes of reproduction so far allows  new generations to be created from a single individual. This is known as asexual reproduction.

Qus 9. What is male gamete and female gamete?

Ans. The motile germ cell is called the male gamete and the germ-cell containing the stored food is called the female gamete.

Qus 10. Name the reproductive parts of a flower?

Ans. Stamens and carpels are the reproductive parts of a flower .

Qus 11. What is a Stamen?

Ans. Stamen is the male reproductive part and it produces pollen grains that are yellowish in colour.

Qus 12. What is Carpel made up of?

Ans. Carpel is made up of three parts, the swollen bottom part is the ovary, middle elongated part is the style and the terminal part which may be sticky is the stigma

Qus 13. What is cross-pollination?

Ans. If the pollen is transferred from one flower to another, it is known as cross pollination.

Qus 14. Explain the process of Germination?

Ans. The seed contains the future plant or embryo which develops into a seedling under appropriate conditions. This process is known as germination.

Qus 15. What is Puberty?

Ans. When the rate of general body growth begins to slow down, reproductive tissues begin to mature. This period during adolescence is called puberty.

Qus 16. What are sperms?

Ans. The sperms are tiny bodies that consist of mainly genetic material and a long tail that helps them to move towards the female germ-cell.

TRY THESE:-

Q.1. Why is vegetative propagation practised for growing some types of plants?

Q.2. Why is DNA copying an essential part of the process of reproduction?

Q.3. How is the process of pollination different from fertilisation?

Q.4. What is the role of the seminal vesicles and the prostate gland?

Q.5. How are the modes for reproduction different in unicellular and multicellular organisms?

  1. How does reproduction help in providing stability to populations of species?

Course Curriculum