CBSE – 7th Standard Science

Question Bank – Chapter 7 – Weather, Climate & Adaptations of Animals to Climate

CHAPTER 7

Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

 

Q1. What is called weather?  

Ans. The day to-day condition of the atmosphere at a place with respect the humidity, rainfall, temperature, wind speed, is called weather of that place.

 

Q.2  What is special about weather ?   

Ans. The weather is such a complex phenomenon  that it can vary over very short periods of time, it is not easy to predict

 

Q3.  Name the elements that determine the weather of a place.

Ans. The temperature, humidity, and other factors are called the elements of the weather.

 

Q4. When are the maximum and minimum temperatures likely to occur during the day?

Ans. The maximum temperature of the day occurs generally in the afternoon while the minimum temperature occurs in the early morning

 

Q.5 What is  the source of changes in weather?

Ans. The sun is the primary source of energy that causes changes in the weather. Energy absorbed and reflected by the earth’s surface, oceans and the atmosphere play important roles in determining the weather at any place

 

Q6. What is meant by the name climate?

Ans. The average weather pattern taken over a long time say 25 years, is called the climate of the place.

 

Q7. Who prepares the weather reports ?

Ans. The weather reports are prepared by the Meteorological Department of the Government. This department collects data on temperature, wind, etc., and makes the weather prediction.

 

Q8. Which of the two changes frequently, weather or climate?

Ans. The weather, it is generally not the same on any two days and week after week.

 

Q9. The tropical rainforest has a large population of animals. Explain why it is so?

Ans.  Tropical rainforest has a large population of animals because of continuous warmth and rain, this region supports wide variety of plants and animals

 

Q10. Name the regions which are hard to live in?

Ans. The tropical, deserts and the polar regions are the  regions of the earth, which have severe climatic conditions.

 

Q11. What is special about polar region climate?

Ans. The Polar Regions are very cold throughout the year. The sun does not set for six months in a year and in the other six months it does not rise.

 

Q12. How do animals adopt themselves for polar climate?

Ans. Animals in the polar region are adapted to the extremely cold climate by having some special characteristics such as white fur, strong sense of smell, a layer of fat under the skin, wide and large paws for swimming and walking.

 

Q13. What causes migration? Do only birds migrate?

Ans . Migration is another means to escape the harsh, cold conditions, not only birds but insect, mammals and many types of fish also migrate seasonally in search of more hospitable climates

 

Q14. What changes are found in habits of rainforest animals?

Ans. Animals in the tropical rainforests are adapted such that they eat different kinds of food to overcome the competition for food and shelter.

 

Q15. What are physical adaptation are found in tropical animals?

Ans. Some adaptations of animals living in the tropical rainforests include living on the trees, development of strong tails, long and large beaks, bright colours, sharp patterns, loud voice, are seen in tropical region.

 

Q16. How do elephant living in the tropical rainforest adapt itself?        

Ans.  Elephant in rainforest have thick skins and sensitive hearing, can tear the bark of trees with tusk, large ears of the elephant help it to hear even very soft sounds. They also help the elephant to keep cool in the hot and humid climate of the rainforest.

 

Q.17 Explain, with examples, why we find animals of certain kind living in particular climatic condition?

Ans. Climate has a profound effect on all living organisms. Animals are adapted to survive in the conditions in which they live as camels are found in hot deserts while polar bears are adapted themselves to live in polar.

 

Q18. What adaptations are made to protect animals from predators?

Ans. Many tropical animals have thick skin and a skin color, which helps them to camouflage by blending with the surroundings. This is to protect them from predators

 

Q19.What instrument is used to measure rainfall?

Ans. Rainfall is measured by an instrument called the rain gauge. It is basically a measuring cylinder with a funnel on top to collect rainwater.

 

Q20. What adaptation in food habits are found in  Beard Ape?

Ans. Beard Ape feeds mainly on fruits, seeds, young leaves, stems, buds and also searches for insects under the bark of the trees. They get sufficient food on the trees and  rarely comes down on the ground

 

CBSE 7th Standard Science

CTN’s handcrafted quick & easy revision notes to help the students understand the concepts and revise the chapters.

You will also get comprehensive question bank which will not only help the student prepare for the exams, but also secure better grades and marks in their exams.

CBSE 7th Standard Science Syllabus and Revision Notes

  • Chapter 1 – Nutrients in plants
  • Chapter 2 – Nutrition in Animals
  • Chapter 3 – Fibre to Fabric
  • Chapter 4 – Heat
  • Chapter 5 – Acids bases and salts
  • Chapter 6 – Physical and Chemical Changes
  • Chapter 7 – Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate
  • Chapter 8 – Winds, Storms and Cyclone
  • Chapter 9 – Soil
  • Chapter 10 – Respiration in Organisms
  • Chapter 11 – Transportation in Animals and Plants
  • Chapter 12 – Reproduction in Plants
  • Chapter 13 – Motion and Time
  • Chapter 14 – Electric Current and its Effects
  • Chapter 15 – Light
  • Chapter 16 – Water: A Precious Resource
  • Chapter 17 – Forests: Our Lifeline
  • Chapter 18 – Waste water Story