CBSE – 8th Standard Science

Question Bank – Chapter 5 – Coal & Petroleum

CHAPTER 5 

COAL AND PETROLEUM

 

Qus 1. What are natural resources?

Ans. Air, water, soil and mineral are obtained from nature, they are called natural resources.

 

Qus 2. Is water a limitless resource?

Ans. Yes, water is a limitless resource.

 

Qus 3. What are inexhaustible natural resources?

Ans. The resources which are present in unlimited quantity in nature and are not likely to be exhausted by human activities are called inexhaustible natural resources.

 

 

Qus 4. Give two examples of inexhaustible natural resources?

Ans. Sunlight and air are inexhaustible natural resources.

 

Qus 5. What are exhaustible resources?

Ans. The resources which are limited in nature and can be exhausted by human activities are called exhaustible resources.

 

Qus 6. Give some examples of exhaustible resources?

Ans. Forests, wildlife, minerals, coal, petroleum, natural gas etc are some of the examples of exhaustible resources.

 

Qus 7. What are fossil fuels?

Ans. Resources which are formed from the dead remains of living organisms are known as fossil fuels.

  

Qus 8. What are the uses of coal?

Ans. Coal is one of the fuels used to cook food, used in railway engines to produce steam to run the engine and used as fuel in various industries.

 

Qus 9. What do you mean by Carbonisation?

Ans. Coal contains mainly carbon and the slow process of conversion of dead vegetation into coal is called carbonisation.

  

Qus 10. What is a coke?

Ans. Coke is a tough, porous and black substance, almost pure form of carbon mainly used in the extraction of many metals.

 

Qus 11. Petrol and diesel are obtained from which natural resource?

Ans. Petrol and diesel are obtained from a natural resource called petroleum.

 

Qus 12. How petroleum was formed?

Ans. Petroleum was formed from organisms living in the sea. As these organisms died, their bodies settled at the bottom of the sea and got covered with layers of sand and clay.

 

Qus 13. Name the places where oil is found in India?

Ans. In India, oil is found in Assam, Gujarat, Mumbai High and in the river basins of Godavari and Krishna.

 

Qus 14. Explain the term ‘Refining’?

Ans. The process of separating the various constituent fractions of petroleum is known as refining. 

 

Qus 15. Can coal, petroleum and natural gas be prepared in the laboratory from dead organisms?

Ans. No, their formation is a very slow process and conditions for their formation cannot be created in the laboratory.

 

 

Qus 16. Write two points about how Petroleum Conservation Research Association (PCRA) advises people how to save petrol/diesel while driving?

Ans. The two points about how Petroleum Conservation Research Association (PCRA) advises people how to save petrol/diesel while driving are 1. Drive at a constant and moderate speed as far as possible and 2. regular maintenance of the vehicle.

  

TRY THESE:-

 

Q.1 Put the following statements in correct sequence:

 

  In a petroleum refinery – 

  1. vapour rises and hydrocarbons with lower boiling points condense at different heights.
  2. hydrocarbons get separated in the fractionizing tower to form the different fractions.
  • Crude oil is heated to 4000C in furnace.
  1. hydrocarbons with highest boiling points condense first.
  2. they get collected near base of furnace.

 

Q .2   What is anaerobic thermal degradation of wood? What is its importance?

CBSE 8th Standard Science

CTN’s handcrafted quick & easy revision notes to help the students understand the concepts and revise the chapters.

You will also get comprehensive question bank which will not only help the student prepare for the exams, but also get also secure better grades and marks.

CBSE 8th Standard Science Syllabus and Revision Notes

  • Crop Production & Management
  • Microorganisms – Friends & Foe
  • Synthetic, Fibers & Plastic
  • Materials – Metals & Non-Metals
  • Coal & Petroleum
  • Combustion & Flame
  • Conservation Of Plants And Animals
  • Cell Structure And Functions
  • Reproduction In Animals
  • Reaching The Age Of Adolescence
  • Force And Pressure
  • Friction
  • Sound
  • Chemical Effects Of Electric Current
  • Some Natural Phenomena
  • Light
  • Stars And The Solar System
  • Pollution Of Air And Water