CBSE – 9th Standard Science

Free

Class 9 Question Bank Chapter 14 – Natural Resources

Q1. What resources are necessary to meet the basic requirements of all life-forms on the Earth?

Ans. The resources available on the Earth and the energy from the Sun are necessary to meet the basic requirements of all life-forms on the Earth.

Q2. What is Lithosphere?

Ans. The outer crust of the Earth is called the lithosphere.

Q3. What is Atmosphere?

Ans. The air that covers the whole of the Earth like a blanket, is called the atmosphere.

Q4. What is Biosphere?

Ans. This life-supporting zone of the Earth where the atmosphere, the hydrosphere and the lithosphere interact and make life possible, is known as the biosphere.

Q5. What creates wind?

Ans. The movement of air from one region to the other creates winds.

Q6. What are the factors which influence the wind?

Ans. The rotation of the Earth and the presence of mountain ranges in the paths of the wind are a couple of these factors.

Q7. How rainfall patterns are decided?

Ans. Rainfall patterns are decided by the prevailing wind patterns.

Q8.  What are Hydrocarbons?

Ans. These suspended particles could be unburnt carbon particles or substances called hydrocarbons.

Q9. What is Smog?

Ans. Presence of high levels of pollutants cause visibility to be lowered, especially in cold weather when water also condenses out of air. This is known as smog and is a visible indication of air pollution.

Q10. What is Air pollution?

Ans. An increase in the content of harmful substances in air is called air pollution.

Q11. What is Humus?

Ans. Soil contains bits of decayed living organisms which is called humus.

Q12. Why humus is a major factor in deciding the soil structure?

Ans. Humus is a major factor in deciding the soil structure because it causes the soil to become more porous and allows water and air to penetrate deep underground.

Q13. What is topsoil?

Ans. The topmost layer of the soil that contains humus and living organisms in addition to the soil particles is called the topsoil.

Q14. What is Soil pollution?

Ans. Removal of useful components from the soil and addition of other substances, which adversely affect the fertility of the soil and kill the diversity of organisms that live in it, is called soil pollution.

Q15. What is water cycle?

Ans. The whole process in which water evaporates and falls on the land as rain and later flows back into the sea via rivers is known as the water-cycle.

Q16. What are root nodules?

Ans. The nitrogen-fixing bacteria are found in the roots of legumes in special structures called root nodules.

Q17. What is Nitrogen Cycle?

Ans. There is a nitrogen-cycle in nature in which nitrogen passes from its elemental form in the atmosphere into simple molecules in the soil and water, which get converted to more complex molecules in living beings and back again to the simple nitrogen molecule in the atmosphere.

Q18. What is carbon cycle?

Ans. The carbon cycle is the biogeochemical by which carbon is exchanged among the biosphere, hydrosphere, and the atmosphere of the Earth.

Q19. What is green house effect?

Ans. An increase in the percentage of such gases in the atmosphere would cause the average temperatures to increase worldwide and this is called the greenhouse effect.

Q20. What leads to global warming?

Ans. An increase in the carbon dioxide content in the atmosphere would cause more heat to be retained by the atmosphere and lead to global warming.

Q21. What is oxygen cycle?

Ans. The oxygen cycle is the biogeochemical cycle that describes the movement of oxygen within its three main reservoirs the atmosphere, the biosphere, and the lithosphere.

Q22. What is ozone layer?

Ans. In the upper reaches of the atmosphere, a molecule containing three atoms of oxygen is found. This would mean a formula of O3 and this is called ozone.

Q23. What Ozone layer does?

Ans. It performs an essential function where it is found. It absorbs harmful radiations from the Sun.

Try these :-

What are the different states in which water is found during the water cycle?

Name two biologically important compounds that contain both oxygen and nitrogen.

List any three human activities which would lead to an increase in the carbon dioxide content of air.

What is the greenhouse effect?

What are the two forms of oxygen found in atmosphere?

What are biogeochemical cycles? Explain and Draw the following cycles

Water cycle

Carbon cycle

Nitrogen cycle

Oxygen cycle