CBSE – 9th Standard Science

Free

Class 9 Question Bank Chapter 6 – Tissues

 

Q1. What are tissues?

Ans.When a particular function is carried out by a cluster of cells at a definite place in the body then that cluster of cells is called tissues.

Q2. Give example of tissues?

Ans. Blood, phloem and muscle are the examples of tissues.

Q3. How plant tissues can be classified?

Ans. Based on the dividing capacity of the tissues, plant tissues can be classified asmeristematic tissue and permanent tissue.

Q4. Whare is Apicalmersitem present?

Ans. Apical meristem is present at the growing tips of stems and roots.

Q5. What is the function of Apicalmersitem?

Ans. It increases the length of the stem and the root.

Q6. Where is Inter calary meristem located?

Ans. Intercalary meristem is present at the base of the leaves or internodes on twigs.

Q7. What is differentiation?

Ans. The process of taking up a permanent shape, size, and a function of a tissue is called differentiation.

Q8. What is Parenchyma?

Ans. A few layers of cells forms the basic packing tissue. This tissue is called as parenchyma.

Q9. What is Chlorenchyma?

Ans. Simple permanent tissue provides support to plants and also stores food. In some

situations, it contains chlorophyll and performs photosynthesis, and then it is called chlorenchyma.

Q10. What is Aerenchyma?

Ans. In aquatic plants, large air cavities are present in parenchyma to give buoyancy to the plants to help them float. Such a parenchyma is called aerenchyma.

Q11. What is cholenchyma?

Ans. The flexibility in plants is due to another permanent tissue called as cholenchyma.

Q12. What colenchyma does?

Ans. It allows easy bending in various parts of a plant without breaking. It also provides mechanical support to plants.

Q13. What is Sclerenchyma?

Ans. It is the tissue which makes the plant hard and stiff.

Q14. What Epidermal cells do?

Ans. Epidermal cells on the aerial parts of the plant often secrete a waxy, water-resistant layer on their outer surface which aids in protection against loss of water, mechanical injury and invasion by parasitic fungi.

Q15. What is Stomata?

Ans. We observe small pores on the epidermis of the leaf. These pores are called stomata.

Q16. What are Guard cells?

Ans. Stomata are enclosed by two kidney-shaped cells called guard cells.

Q17. What are Complex tissues?

Ans. Complex tissues are made up of more than one type of cells.

Q18. Give examples of complex tissues?

Ans. Xylem and phloem are examples of such complex tissues.

Q19. What Xylem consists of?

Ans. Xylem consists of tracheids, vessels, xylem parenchyma and xylem fibres.

Q20. What is Phloem made up of?

Ans. Phloem is made up of four types of elements sieve tubes, companion cells, phloem fibers and the phloem parenchyma.

Q21. What do you mean by muscle cells?

Ans. For the movement of any body part some specialized cells are their called as muscle cells.

Q22. How do body parts move?

Ans. The contraction and relaxation of muscle cells result in movement.

Q23. What is epithelial tissue?

Ans. The protective tissues in the animal body are epithelial tissues.

Q24. What is simple squamous epithelium?

Ans. In cells lining blood vessels where transportation of substances occurs through a selectively permeable surface, there is a simple flat kind of epithelium called as the simple squamous epithelium.

Q25. How simple squamous epithelial cells are?

Ans. Simple squamous epithelial cells are extremely thin and flat and form a delicate lining.

Q26. What is stratified squamous cells?

Ans. Since epithelial cells are arranged in a pattern of layers, the epithelium is called stratified squamous epithelium.

Q27. What are cilia?

Ans. Cilia are hair-like projections on the outer surfaces of epithelial cells.

Q28. What is ciliated columnar epithelium?

Ans. These cilia can move, and their movement pushes the mucus forward to clear

  1. This type of epithelium is thus ciliated columnar epithelium.

Q29. What is cuboidal epithelium?

Ans. Cuboidal epithelium forms the lining of kidney tubules and ducts of salivary glands, where it provides mechanical support.

Q30. What blood consists of?

Ans. Blood has a fluid matrix called plasma, in which red blood cells (RBCs), white

blood cells (WBCs) and platelets.

Q31. What Plasma contains?

Ans. The plasma contains proteins, salts and hormones.

Q32. What is Ligament?

Ans. Two bones can be connected to each other a connective tissue calledthe ligament. This tissue is very elastic. It has considerable strength.

Q33. What are Tendons?

Ans. Tendons connect muscles to bones and are another type of connective tissue. Tendons are fibrous tissue with great strength but limited flexibility.

Q34. What is cartilage?

Ans. Cartilage smoothenthe bone surfaces at joints and is also present in the nose, ear, trachea and larynx.

Q35. Where areolar connective tissue is found?

Ans. Areolar connective tissue is found between the skin and muscles, around blood vessels and nerves and in the bone marrow.

Q36. What areolar connective tissue does?

Ans. It fills the space inside the organs, supports internal organs and helps in repair of tissues.

Q37. What is contractile proteins?

Ans. Muscles contain special proteins called contractile proteins, which contract and relax to cause movement.

Q38. What are voluntary muscles?

Ans. Muscles present in our limbs move when we want them to, and stop when we so decide. Such muscles are called voluntary muscles.

Q39. What are striated muscles?

Ans. Under the microscope, voluntary muscles show alternatelight and dark bands or striations when stained appropriately. As a result, they are also called striated muscles.

Q40. What is cardiac muscle?

Ans. The muscles of the heart show rhythmic contraction and relaxation throughout life. This involuntary muscle is called cardiac muscle.

Q41. What do you mean by neurons?

Ans. The brain, spinal cord and nerves are all composed of the nervous tissue. The cells

of this tissue are called nerve cells or neurons.

Q42. What is Axon?

Ans. Each neuron has a single long part, called the axon.

Q43. What are dendrites?

Ans. Many short, branched parts called dendrites.